Popularny: 1500 odsłonInformacje24 października, 19:21,

Wszystkich Świętych bez mszy na cmentarzach? Jest stanowisko Biskupa Płockiego

Zarządzenie Biskupa Piotra Libery dla Diecezji Płockiej

"Mając na uwadze ogłoszone dzisiaj w całym kraju ograniczenia związane z coraz trudniejszą sytuacją epidemiczną, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo wiernych, zgodnie z prośbą ks. arcybiskupa Stanisława Gądeckiego - Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, proszę duszpasterzy naszej diecezji, aby odwołali tradycyjne celebracje Mszy Świętych, nabożeństw i procesji na cmentarzach w uroczystość Wszystkich Świętych i w jej oktawę, a celebrowali je w kościołach, przy zachowaniu obowiązującego limitu wiernych" - czytamy w piątkowym (23 października br.) zarządzeniu Biskupa Płockiego Piotra Libery.

"Ponadto zachęcam wiernych do indywidualnego nawiedzania cmentarzy, rozkładając odwiedziny grobów bliskich na czas przed uroczystością Wszystkich Świętych i podczas jej oktawy.

Nie zapominajmy o bezcennym darze modlitwy, a szczególnie Eucharystii ofiarowanej za naszych bliskich zmarłych. Dlatego zachęcam do uczestnictwa w niej także w dni powszednie, z zachowaniem roztropności, wzajemnej troski o siebie i wszystkich przepisów sanitarnych" - przypomina duchowny.

autor/źródło: Diecezja Płocka / foto: ralf

Podobało Ci się? Udostępnij!

Napisz komentarz

Dodaj ogłoszenie